Home KRYESORE Kauza Came dhe feja si instrument ndihmes i zgjidhjes se drejte nga...

Kauza Came dhe feja si instrument ndihmes i zgjidhjes se drejte nga PDI te PDIU

Ne vazhdim te artikujve qe kemi shkruar ne raport me organizimet e poltike te Komunitetit cam kundrejt zgjidhjes se Kauzes se drejte Came sot do trajtojme edhe raportet me fene qe ka patur kjo histori i dhimbshme.

Dihet boterisht se camet ne Greqi jane pare ndryshe edhe per shkak te perkatesise se tyre fetare muslimane dhe kjo gje, ne historine e tyre nuk eshte se i ka ndihmuar ata! Ka patur momente historike te ndeshkueshme kur shqiptaret muslimane, midis tyre edhe came, jane shkembyer si turq me shqiptare te perkatesise fetare ortokse te cilet jane konsideruar si greke!

Feja edhe ne rastin e cameve eshte keq perdoruar nga politika dhe, per fat te keq, nuk ka qene asnje here ne favor te Kauzes Came. Por, pavaresisht kesaj ka patur gjithmone individe dhe organizime politike qe kane dashur te levizin ne fushen politike me instrumenta fetare!

PDI, Feja dhe Kauza Came

Per partine e pare Came, partie per drejtesi dhe integrim (PDI) fakti qe shteti shqiptar u ndertua qe ne themel si shtet laik i modelit perendimor kishte nje rendesi te jashtezakonshme e cila u respektua ne strategjine e saj te zgjidhjes se Kauzes came.

Ne saje te kesaj partie politike per here te pare ne historine came u organizua pershpirtje nderfetare kundrejt viktimave te gjenocidit grek ndaj cameve te pambrojtur.

Ju dergua ftese te kater Komuniteteve fetare, per te kryer lutjet perkatese sipas rriteve te tyre dhe si vend u zgjodh nje institucion jo fetar, Hotel Tirana International.

Me perjashtim te kreut te Kishes Ortodokse AutoQefale, i cili nuk erdhi ne kete moment historik me arsyetimin formal te ndalimit te pjesemarrjes nga rregullat e Kishes, por qe sigurisht shkaku ishte krejt tjeter, perfaqesuesit e larte te Komuniteteve te tjera fetare moren pjese dhe kryen lutjet e tyre per shpirtrat e atyre njerezve te pafajshem qe vdiqen, apo u vrane padrejtesisht! Mirenjohje per Ta!

Si kurre me pare, komuniteti cam pa dallim nga perkatesia fetare, u be pjese e atyre pershpirtjeve duke dhene dimensionin paqesor te ketij komuniteti vital dhe duke i treguar botes dhe Greqise se ata e meritojne te jene qytetare europiane, shtetas greke me te drejta te pakicave etnike dhe fetare dhe njekohesisht edhe shtetas shqiptare.

PDIU, Feja dhe Kauza

Persa me kujtohet gjate periudhes politike te partise se dyte Came, partia per drejtesi, integrim dhe Unitet kjo praktike e shkelqyer nuk u krye me!

Nese atyre nuk ju pergjigjen Komunitetet fetare, apo ky organizim nuk ua kerkoi atyre, kete nuk dime ta themi tani! Por qe nuk u vazhdua kjo praktike sigurisht qe eshte nje minus i madh per nje strategji te zgjidhjes se Kauzes dhe qe perkon saktesisht me steriotipin paqesor te ketij komuniteti vital!

Ajo qe mbahet mend nga historia politike e PDIU eshte fakti qe kryetari i saj Shpetim Idrizi u pa si askush tjeter, ne modelin e politikanit turk Rexhep Taip Erdogan, te falej ne mes te bulervardit si besimtar i zakoshem muslimane!

Sigurisht qe jane te shumte camet qe dyshojne ne besimin fetar te Shpetim Idrizit, por kjo ka pak rendesi! Ai me kete gjest politiko-fetar dha nje model i cili nuk ndihmon zgjidhjen e Kauzes se drejte Came, zgjidhja e se ciles nuk mund te vije kurresesi nga Turqia, por vetem nga SHBA dhe Europa.

Per kete argument do shkruajme ne artikullin e ardhshem…

Share: