Home KRYESORE PS tërhiqet pas rastit te ish ministrit Tahiri, Prokuroria mund të arrestoje...

PS tërhiqet pas rastit te ish ministrit Tahiri, Prokuroria mund të arrestoje deputetët pa paraqitur prova

Partia Socialiste ka tërhequr propozimin për të ndryshuar rregulloren e Kuvendit që bënte të detyrueshme për prokurorinë paraqitjen e provave në rast se kërkonte të arrestonte një deputet.

Kjo nismë ishte propozuar në janar të 2018 nga Taulant Balla, por ka qenë ky i fundit që e ka tërhequr atë në seancën e fundit të komisionit të ligjeve. Kjo ishte një nga çështjet më të debatuara në kohën kur Prokuroria kërkoi arrestimin e ish-ministrit të Brendshëm Saimir Tahiri. Në atë kohë deputetët e PS kërkuan paraqitjen e provave dhe nuk e dhanë autorizimin për arrestimin e tij megjithëse në ndryshimet kushtetuese të 2012, deputetët nuk gëzojnë më imunitet dhe mund të jenë subjekt i arrestimit nga Prokuroria.

Gjatë diskutimit në komisionin e ligjeve, kreu i tij, Ulsi Manja, tha se nisma është tërhequr për të shmangur debatin politik. “Kur të paraqitet një rast i tillë, do t’i referohemi kushtetutës”, tha ai. Por kjo tërheqje erdhi vetëm pasi tashmë ndaj Saimir Tahirit ka nisur procesi gjyqësor. Përse deputetët e mazhorancës nuk ju referuan kushtetutës në kohën kur kërkohej arrestimi i Tahirit dhe zgjedhin ta bëjnë atë tani?

Një ndryshim tjetër që i është bërë rregullores së Kuvendit ka të bëjë me kuorumin e nevojshëm për të nisur seanca plenare. Momentalisht  numri i nevojshëm për të nisur seanca është 71 deputetë, pra mbi 50%, ndërsa me ndryshimin e bërë do të mjaftojnë 15 deputetë në sallë, pra mbi 10%. Ky ndryshim u kundërshtua nga deputetë të opozitës dhe Bashkim Fino i cili e quajti atë një “nen për gjumashët”.

Seanca e komisionit të ligjeve vendosi gjithashtu që të miratojë propozimin që diskutimet gjatë seancave plenare të mos jenë më të gjata se sa 10 minuta për deputet. Vendimi u kundërshtua nga deputetët e opozitës, të cilët u ankuan se po i hiqen të gjitha të drejtat. /Opinion.al

Share: