Home Approccio Italo Albanese Kanavacat e Rudy Koll një udhëtim i jashtëzakonshëm në blu që do...

Kanavacat e Rudy Koll një udhëtim i jashtëzakonshëm në blu që do të sjell pikturat e saj dhe famën nga Italia në Shqipëri

Në një lëkundje të përjetshme midis klasikes dhe abstraktes, artistja 50-vjeçare, me origjinë shqiptare, do të sjellë punimet e saj në Shqipëri, pas sukseseve të ekspozitave italiane, përfshirë shfaqjen e bukur kushtuar Mia Martini.

Projekte te dimensioneve te mesme dhe të mëdha të afta për të shndërruar muret e shtëpive dhe zyrave në dritare mbi dhe për artin.

Nga Alessandro Zorgnotti

Unë dua të jem i sinqertë: kur unë shkruaj për artin, vazhdoj te përfshihem gjithmonë nga emocionet dhe nuk i fsheh preferencat e mia për ata artistë që janë në gjendje të transformojnë një vorbull ngjyrash në pëlhurë dhe në vizatime, eksplicite ose të nënkuptuara, të cilat tregojnë drejtimin e një udhëtimi përmbushësh, së pari me shpirt, me imagjinatë, dhe pastaj mbase duke përgatitur bagazhe dhe çanta…

Në këtë kuptim, nga leximi i artikujve, recensioneve dhe titrave shoqërues te punimet e saj pikturale, gjithmonë me madhësi të mesme dhe të mëdha, të afta për të veshur me shije sqimatare murin e një shtëpie ose e një vendi pune, duke e bërë atë një dritare të madhe në një horizont artistik, dhe thëne këto, unë do isha shumë i intriguar pozitivisht nga stili i Rudy Koll.

Një piktore, dashuria e të cilës për të eksploruar në fushën artistike – emocionale gjen konfirmim në flotat e anijeve me vela sesa në kryqëzimet blu dhe blu që duket se fotografojnë vrullin e valëve ose detit të lëvizur nga një erë e fortë. Një stil gjithnjë i vendosur midis qetësisë dhe lëvizjes, midis një qetësie dhe një furi të papritur, midis flladit që shoqëron një vela dhe frymëmarrjes së fortë që e tund atë së bashku me valët e detit.

Një blu e e hedhur me elegance në kanavacë për të hyrë në zemrat e spektatorëve te shtepise, si në formën e lëvizjeve valëzuese dhe anijeve të lehta, ashtu edhe përmes siluetave të dy të dashuruarve, burrit dhe gruas, në të cilat rrahjet e zemrave zëvendësohen nga tik-taku i orës, për të treguar ndoshta që koha e duhur ka goditur së bashku me ndjenjën. Pastaj vjen e verdha ose e kuqja, e cila mund të pasqyrohet në velën e një anijeje, si dhe të grisë blunë e kanavacës, sikur të donin të tregonin lindjen e diellit ose perëndimin e diellit ndërsa sodisnin detin në lëvizje. Melodi e pastër, edhe për ata si unë që e përjetojnë artin si një gazetar kurioz në kërkim të kontrasteve.

Po, ndjenja duhet të jetë përbërësi i parë në penelaten e një artisti, pastaj vijnë ngjyrat për të gjallëruar kanavacën. Kjo ka qenë gjithmonë bindja e krijuar pas punës së Rudyt: “Së pari ajo pikturon me të gjitha ndjenjat e shpirtit dhe pastaj me ngjyra”. Gjithçka, madje edhe abstraksioni, duhet të tregojë një dizajn shumë preciz, i aftë të shqyrtohet nga shikuesi: “Van Gogh shkroi për nevojën për t’i dhënë një vlerë të madhe vizatimit, sepse është shtylla kurrizore e pikturës”.

Një markë në panoramën e një zhanri artistik të pezulluar midis klasicizmit dhe modernizmit, dhe pikërisht në një Griffe, si te hotelit me te njëjtin emër në Romë, ku jeton ne te vërtet Rudy, u zhvillua një ekspozitë e jashtëzakonshme e suksesshme në 2014 në prani të një publiku me emra shumë prestigjiozë nga aktrimi, kënga dhe ushqimi dhe bota e verës së kryeqytetit roman.

Një shenjtërim autentik për Rudy, i cila konfirmoi ndjeshmërinë e saj njerëzore dhe emocionale, ato të zhvendosura në kanavacë, në Palermo me një shfaqje solo kushtuar interpretuesit të shkëlqyeshëm të këngëtares Mia Martini, dhe ky “haraç” do të ishte i mjaftueshëm – për ata që si unë e kanë dashur gjithmonë këtë këngëtar të jashtëzakonshëm qe i dha me zërin e saj një humanizëm që nuk mund të gjendet në botën e sotme të këngës – për të këshilluar të gjithë të marrin në konsideratë veprat e Rudy Koll. Kjo, sepse pjesa më emocionale dhe më melankolike e jona mund të bëhet që të dridhet si përmes ngjyrave ashtu edhe përmes zërit, në gjendje të ndezë blu, të kuqe dhe të verdhë që janë te ngjashme me gjendjet tona shpirtërore.

Mirë se vjen, pra, Rudy Koll sepse era që lëviz velat shumë shpejt do të sjellë kryeveprat e kësaj artiste, piktore dhe skulptore edhe këtu në Shqipëri, një vend për të cilin Rudy ndihet veçanërisht e lidhur dhe ku ngjyrat e pikturave të saj janë e njëjta gje që ndriçon peizazhet bregdetare dhe shëtitoren e zgjedhur nga gjithnjë e më shumë njerëz me shije. Të njëjtat gra që shpresojmë të zgjedhin të admirojnë blunë, fillimisht në plazh dhe më pas në galerinë e artit dhe shtepiat e tyre që do të ekspozojnë pikturat e Rudy Koll.

Share: